Bezuinigingen passend onderwijs oneerlijk…

De nieuwe kabinetsplannen voor ‘Passend onderwijs’ gaan direct ten koste van de begleiding van de kinderen die extra zorg nodig hebben. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk, maar deze keuze raakt juist de meest kwetsbare kinderen. Terwijl op hetzelfde moment het kabinet besluit om een belastingkado weg te geven voor villabezitters, door de geleidelijke verhoging van het eigenwoningforfait voor villa’s boven de 1 miljoen euro af te blazen. Het moet en kan eerlijker!

Leraren krijgen nog grotere en drukkere klassen met veel zorgleerlingen. Er komt minder geld voor begeleiding in de klas. Doorverwijzen naar het speciaal onderwijs mag straks ook niet meer. En het speciaal onderwijs, waar nog veel te verbeteren valt, wordt extra gekort. Dit leidt dus tot grotere klassen, terwijl iedereen de menselijke maat in het onderwijs terug wil. En klassenvergroting en minder begeleiding betekent onvermijdelijk nog meer thuiszitters.

De lessen van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar onderwijsvernieuwen sinds begin jaren negentig, worden genegeerd. Er wordt namelijk opnieuw fors bezuinigd tijdens een grote verandering in het onderwijs.

De PvdA wil de aanhoudende groei van het doorverwijzen van probleemkinderen stoppen. De oplossing hiervoor is om gewone scholen te ondersteunen met meer handen in de klas. Dat kan door een andere keuze te maken. Overal in het onderwijs valt te beluisteren: laat die prestatiebeloning maar zitten maar geef ons extra ondersteuning in de klas. Nu het tegenovergestelde gebeurt, blijft er van het draagvlak onder leraren niets over!

bron: http://nu.pvda.nl/berichten/2011/01/Reactie-PvdA-op-bezuinigingen-passend-onderwijs.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.